Pitch Westhout voor Geldvoorelkaar

feb 26, 2021

Meer lezen?

De Onderneming

Westhout is het bedrijf van timmerman en allroundklusser Jarko Westerdijk. Sinds de start in 2011 zat Westhout geen dag om klandizie verlegen. De jonge ondernemer dankt zijn klanten niet alleen aan zijn enthousiasme, maar zeker ook aan de kwaliteit van zijn werk en zijn gedrevenheid om steeds beter te worden in zijn vak. De selfmade man staat volledig achter zijn werk en is altijd trots op wat hij levert. Zijn motto: ‘Ik maak het net zo mooi als ik het thuis zou doen.’ Het levert hem veel mond-tot-mondreclame op, vaste opdrachtgevers die hem werkgarantie en een stabiel inkomen bieden en een indrukwekkend portfolio.

Het verhaal van Westhout (www.westhout.nl) begint in een winkel met brocante. Door voor eigen gebruik steigerhouten tafels en kasten te maken, ontdekt de ambitieuze zzp’er zijn passie: meubels maken, inclusief ontwerp. Daarvoor huurt hij in 2014 een werkplaats en begint er met het maken van buitenmeubels. Vanaf dag één stromen de opdrachten binnen. In 2012 wordt hij monteur van boekenkasten op maat van het bekende merk Lundia. Wekelijks bouwt hij maatwerk boeken- en kledingkasten in de mooiste grachtenpanden in Amsterdam met uiterst tevreden klanten tot gevolg. Tegelijk is hij ook in het buitenwerk actief. Zo helpt hij een bevriende hovenier met de aanleg van tuinen en het bouwen van schuttingen. Elke creatie schept veel voldoening. Ook wordt Westhout voor de meest prestigieuze klussen geregeld door een aannemer ingeschakeld.

De Lening

Omdat de werkzaamheden zich uitbreiden en het benodigde gereedschap en materiaal groeit, wil Westhout investeren in een ruimere werkplaats. De ondernemer wil hier zijn werkzaamheden nóg professioneler aanpakken en zijn vakmanschap verder ontwikkelen.

De nieuwe werkplaats is niet alleen groter, maar heeft ook een professionelere uitstraling. En er zijn meer winstpunten vergeleken met de oude situatie. Zo kunnen kasten droog worden opgeslagen (in de oude situatie is sprake van lekkage) en is er ruimte voor een kantoor om klanten te ontvangen. Op iets langere termijn is het de bedoeling om een ander deel van de beschikbare ruimte te verhuren en daarmee inkomsten te genereren.

Het aanbod van kluswerk is in coronatijd onverminderd doorgegaan. Nog steeds besteedden mensen de klussen uit waarin ze zelf niet uitblinken. Ook verbouwingen en hovenierswerkzaamheden lagen niet stil. Realistisch is dat dit ook in de toekomst niet gebeurt. Voor Westhout is er daarom altijd werk aan de winkel.

De rente en aflossing van de lening voor het nieuwe bedrijfsonderkomen is nagenoeg gelijk aan de huur van het oude pand. Een last die goed te dragen is gebleken. Voor Westhout en Jarko Westerdijk zijn er financieel gezien geen beren op de weg.

De keuze voor crowdfunding was eenvoudig: het is een mooie manier om bedrijven te helpen groeien zonder de gecompliceerde voorwaarden die een bank vaak stelt. Het is ook een veel snellere manier van financiering. Daardoor kan een ondernemer eerder spijkers met koppen slaan.

De Ondernemer

Ik ben Jarko Westerdijk (33). Sinds 2011 werk ik als zelfstandig allroundklusser en timmerman voor verschillende opdrachtgevers. Mooie dingen bedenken én maken is mijn passie. Daarbij gaat het vooral om kasten – een van mijn vaste opdrachtgevers is Lundia – en meubels voor binnen en buiten.

Ondernemen zit in mijn bloed. Na een opleiding elektrotechniek, militaire dienst, een baan als autotechnicus en salesmanager, werd het een carrière met vooral… hout! Daar had ik niet voor geleerd, maar timmerwerk en aanverwant kluswerk bleek mij op het lijf te zijn geschreven. Ik ontwikkelde me al werkende tot een volleerd vakman. Selfmade, dus. Al bijna tien jaar zit in nu als zzp’er in het klusvak. Nog elke dag word ik blij van wat ik maak en ik ben nog altijd even gedreven om mijn prestaties naar een hoger niveau te tillen. Noem me creatief en ambitieus, maar ook veelzijdig en kritisch. Het is pas goed, als het ook voor mezelf (en eigen gebruik) goed zou zijn.

Werk heb ik gedurende die tien jaar volop gehad en altijd waren mijn klanten positief over het resultaat. Of omgekeerd: door altijd tevreden klanten heb nog steeds mijn handen vol aan opdrachten.

©Monique Linnemann Taal & Tekst