Typisch Monique

Typisch Monique

Typisch Monique? Dat is een Amsterdamse in de Vechtstreek, een vrouw uit 1963, sociaal en sportief, open-minded en moeder van een volwassen dochter en zoon!

MIJN verhaal

Monique Linnemann

Dat ik iets met taal en tekst moest doen, kon niet uitblijven. In de organisaties waar ik werkte, was ik altijd al ‘de eindredacteur’, want: ‘zo kon die brief of notitie toch niet de deur uit’. In 2005 ging het roer om. Sindsdien houd ik me bezig met tekstwerk: schrijven en redigeren. Dat begon in de journalistiek als correspondent voor een huis-aan-huisblad. Al gauw vroeg het AD Utrechts Nieuwsblad of ik voor hén het lokale nieuws kon brengen. Heerlijk werk, bezig zijn met de actualiteit in je eigen omgeving, overal een kijkje in de keuken krijgen, veel leren, politieke onderwerpen, maar ook human-interestverhalen en alles daartussen. Dat deed ik dan ook tien jaar met veel plezier.

In die jaren kwam ook ander schrijfwerk op mijn pad. Nieuwsbrieven, brochures en websites voor ondernemers, teksten voor magazines, jubileumboeken en meer. Met de taalregels in mijn gereedschapskist breidde ik mijn werk uit met (eind)redigeren. De puntjes op de i zetten deed ik immers al vanzelf. ‘Foutloos en lekker leesbaar’ werd mijn handelsmerk. Sinds 2015 werk ik vanuit mijn eigen bedrijf Monique Linnemann Taal & Tekst, met opdrachtgevers als het AD, verschillende magazines en de gemeente Stichtse Vecht. Onder de naam BLAD! Producties werk ik sinds 2020 samen met collega’s met verschillende disciplines. Met dit redactieteam maken wij magazines. 

Ook privé stoei ik graag met taal. In mijn blogs deel ik mijn hersenspinsels over alledaagse kwesties, grappige voorvallen en herkenbare ergernissen.  Als ik iets níet kan laten, is het fotograferen. Rode draad in mijn fotografie is het lijnenspel in de natuur. Bomen, palen, landschappen… beelden met orde en ritme.

Wat anderen zeggen

 

Een gedreven collega

“Monique is een vakvrouw. Gedreven, met een passie voor woord en beeld. Een inspirerende collega.”

Ans Meiborg

Tekstschrijver, eindredacteur

Een scherpe blik en oog voor detail

 

Ze zit er boven op… of bovenop?

“Zelfs doorgewinterde tekstschrijvers struikelen regelmatig over spelling- en schrijfconventies in de Nederlandse taal. Je schrijft bijvoorbeeld: Ze zit achterop. Aan elkaar. Maar als je er een vervoermiddel aan toevoegt, is het: Ze zit achter op de fiets. Met een spatie. Zucht. En wat is correct: pannekoek of pannenkoek? Het mag allebei… Enfin, ik word hier soms een beetje ongeduldig van.

Daarom ben ik zo blij met Monique. Zij werkt al jaren als eindredacteur voor de verschillende magazines van BLAD! Omdat hier altijd meerdere auteurs bij betrokken zijn, is het belangrijk dat spelling en stijl consequent zijn. Met haar scherpe blik en oog voor detail garandeert Monique dat dit zo is. Daar heeft zij oprecht plezier in. Daarnaast schrijft ze zelf, mede dankzij haar inlevingsvermogen en nieuwsgierigheid, ook nog eens mooie artikelen en interviews.”

Ingeborg Koot

Senior professional organizer

Logischer en krachtiger

 

Redigeren en stimuleren

“Al járen redigeert Monique mijn blogs. Wat ik vooral héél fijn vind is dat mijn stijl absoluut gerespecteerd wordt en intact blijft. Mijn zinnen zijn na het werk van Monique wat logischer en daarmee is het verhaal krachtiger. Wat ook fijn is: via WhatsApp vooraf kan ik altijd met Monique afstemmen wanneer zij tijd heeft voor het redigeren en vervolgens weet ze me ook nog eens te stimuleren om écht met mijn blog aan de gang te gaan. Al met al: heel tevreden.”

langere tekst Portfolio

Meer weten?

Kan ik iets voor je betekenen? Laat het me weten. Ik maak graag kennis bij een kop koffie.

©Monique Linnemann Taal & Tekst