Sporten in je huiskamer
‘Lekker in je vel zitten, daar gaat het om!’
Meer lezen?
Op een matje voor de tv in de huiskamer of met een smartphone in de slaapkamer. Zo’n 3500 Nederlanders trainen thuis mee met online personal trainer Jacqueline van Dijk. Met een laagdrempelig programma en een aanstekelijk enthousiasme coacht Jacqueline haar volgers online naar een gezonde leefstijl. Ze vertelt over het belang van bewegen.
Elke dag een paar minuten je lijf in beweging zetten. Kleine moeite, groot effect. Zo begonnen in 2014 de thuistrainingen van de nu 56-jarige Jacqueline van Dijk. De zogenoemde ThuisTrainChallenges, waaraan deelnemers zich een maand of langer verbinden, biedt Jacqueline aan in YouTubefilmpjes, die zij opneemt in haar eigen woonkamer. Haar hond Diesel steevast op de achtergrond.
Online explosie
Dat zij ooit haar trainingen online zou geven, had ze nooit kunnen bedenken. Jacqueline begon haar carrière als docent lichamelijke opvoeding en stond jaren voor de klas als aerobiclerares. Op haar 27ste startte ze haar eigen onderneming en werd personal trainer bij mensen thuis. Jacqueline: “Het idee voor de online trainingen ontstond toen ik voor mijn klanten filmpjes ging maken om ze tijdens mijn vakantie in beweging te houden. Spontaan zette ik ook een filmpje op Facebook, waar het door mijn ‘vrienden’ massaal werd gedeeld. Toen ik daarna de eerste gratis strakke-buik-challenge online aankondigde, gaven maar liefst 70.000 mensen zich hiervoor op. Ik was stomverbaasd. Of iedereen ook werkelijk heeft meegedaan, weet ik natuurlijk niet. Na nog een gratis maandchallenge voor de billen en eentje voor de benen, waren zóveel mensen enthousiast dat ik dacht: hier kan ik ook een bijdrage voor vragen. Dat werd 5 euro voor een maand dagelijkse trainingen met extra’s zoals voedingstips en een weekmenu.”
“Investeer nú in jezelf, dan heb je er nú profijt van en in de toekomst”
Fit, strakker, slanker en vooral: happy!
Het zijn veelal vrouwen die zich door Jacqueline laten coachen en inspireren. Veertigers vormen de grootste groep, gevolgd door de 60-plussers. Niet alleen komen de spieren met steeds wisselende oefeningen aan bod, ook de inwendige mens krijgt aandacht. Zo is er een gezond weekmenu en krijgen deelnemers via e-mails en sociale media uitleg over nut en noodzaak van bepaalde voedingsmiddelen. Ook is er een besloten Facebookgroep. Deelnemers delen hier trots dat hun training er weer op zit, dat zij flink zijn afgevallen of zich fit voelen. Er is veel onderlinge aanmoediging en ruimte om vragen aan Jacqueline te stellen.
Jacqueline: “Het gaat mij er vooral om dat mensen lekker in hun vel zitten, dat het goed voelt wat ze doen. We hopen allemaal vitaal oud te worden, maar daarin spelen veel factoren een rol. Ieder mens is anders en heeft een andere genetische aanleg. Welke aanpak iemand het beste helpt om gezond te blijven, weet je daarom niet precies. Mijn idee is: laat het dan maar zo fijn mogelijk voelen. Zorg nú goed voor jezelf, dan heb je er in elk geval nu profijt van en hopelijk ook in de toekomst.”
Ken je lichaam
Jacqueline: “Corona heeft ons laten zien hoe kwetsbaar we zijn en dat we met een fit lijf beter bestand zijn tegen indringers als Covid-19. We beseffen dat ons lichaam het belangrijkst is. Mede dankzij de technologie is daardoor een trend ontstaan van registreren en meten. We tellen stappen en kilometers en we houden bijvoorbeeld onze hartslag bij met apps en geavanceerde horloges. Cardioloog Janneke Wittekoek, van wie ik een boek las, pleit ervoor dat iedereen de waardes van z’n eigen bloeddruk, cholesterol en glucose kent. Met deze kennis van je lichaam weet je wanneer je uit de pas gaat lopen. Dan kan je op tijd ingrijpen.”
Wat zijn de voordelen van online trainen?
Weinig tijd, flexibel en voordelig
“Een groot voordeel van de thuistrainingen is dat je zelf je moment kunt kiezen. Het kost je weinig tijd. Een training duurt maar 7 tot 15 minuten. Wie meer tijd en zin heeft, kan een paar trainingen achter elkaar doen. Met die kleine investering worden echt heel veel mooie resultaten gehaald. Meedoen kost per maand 7,50 euro. Dat is voor de meeste mensen goed te doen. Je krijgt elke dag een nieuwe training met extra uitdagingen, zoals een strakke buik- of (geen)suikerchallenge.
Regelmaat en flow
“Omdat de trainingen maar kort zijn, loop je de volgende dag niet krom van de spierpijn. Dat maakt het makkelijker om vaker mee te doen. Als je regelmatig beweegt, went je lichaam daaraan. Je komt in een flow en je lijf en brein gaan er zelfs om vragen. Dat is een groot voordeel. Maak er een gewoonte van, want van nietsdoen gaan belangrijke lichaamsfuncties achteruit. Het is ook prima als je bijvoorbeeld elke dinsdag en donderdag extra lang gaat wandelen. Lekker bezig zijn, daar gaat het om.”
Peptalk en online community
“De kracht van de online community is de stimulans die je van elkaar krijgt. Het schept een band, die voel ik zelf ook. De reacties op elkaar en op de training – ook als er iets misging – zijn erg fijn. Je bent trouwens niet verplicht om deel te nemen in de groep, het mág. Ik vraag soms om een foto. Bijvoorbeeld van de plek waar mensen 20 minuten powerwalken. Dat was een extra uitdaging van afgelopen maand. Dat werkt heel stimulerend. Ik hoor vaak van deelnemers dat ze mijn peptalk fijn vinden. Omgekeerd werkt dat ook zo. Ik krijg energie van de feedback en de interactie. Als ik de camera aanzet, voelt het alsof ik voor de groep sta. Daarom vind ik het nog steeds leuk.”
©Monique Linnemann Taal & Tekst